Rosersbergs slottskapell
Slottskyrkan i Rosersbergs slott ligger i sydöstra flygeln och dess kulturhistoriska värde är stort. Kyrkflygeln stod klar våren 1695 skriver byggherren Bengt Oxenstierna i ett brev.
I början på 1700-talet beskrivs att bänkarna var ordnade "två kvarter vardera om femton stycken" i kyrksalen. Över ingångsdörren fanns en läktare med två bänkar på vilka låg violetta kuddar. I kyrkan fanns altaruppsats och predikstol. På väggarna fanns familjevapen från "baron Broman och greve Taube".
Det lilla kapellet i kyrkflygeln användes under Karl XIII:s tid som gudstjänstlokal. Kapellet var dock inte färdigt ännu 1821. Den nya orgeln, byggd av Per Strand, kom på plats under Karl XIV Johans tid. Kapellet användes av drottning Desideria för hennes katolska gudstjänster.
Vigslar och dop
Trädgårdsflygeln med slottskapellet var ursprungligen tänkt som galleri. Ljuset flödar in och med sitt rika stucktak och sin fina färgställning i vitt, violett, rosa, grått och blått är det ett behagligt rum att vistas i.
Kapellet är öppet för vigslar och dop. Står du här som brud eller brudgum, vid altaret, strålar nordstjärnan och solen emot dig från lanterninen.
Läs mer om vigslar och dop i Rosersbergs slottskapell
Toppbilden: Kapellet i kyrkflygeln. Foto: Kungligaslotten.se