Podd: Slott & krona

Podden för dig som älskar den kungliga historien. Slottspedagogerna Jonas Rosin och Caroline Edman lyfter fram den kungliga historien i smått och stort. Miljöerna, människorna, händelserna och traditionerna.

Nya poddar på gång!

Denna omgång fördjupar vi oss i fyra kungliga byggnader.

Fredag 10 maj Riddarholmskyrkan
Fredag 17 maj Ulriksdals slott
Fredag 24 maj Kina slott
Fredag 31 maj Tullgarns slott

Slott & krona hade premiär i december 2023 med en serie djupdykningar i kungligt julfirande. Nästa poddserie släpptes under sportlovsveckorna, då vi tog oss an kungligt sportande genom historien.

Kungligt sportande

Sportlovsveckorna till ära tar vi oss an kungligt sportande genom historien.

6. Sportande prinsessor
Kvinnliga pionjärer och kungliga trendsättare avhandlas i detta avsnitt. Hur fick de kungliga korn på Nancy Edberg? När fick drottning Lovisa och Sessan nys om modern konståkning. Vilken sport är kronprinsessan Margareta mest känd för? Och varför ställde sig bandybollen på högkant?

5. Tennis, väderboll och volant
Tillsammans med idrottshistorikern Isak Lidström, pratar vi om Johan III:s tenniskarriär. Vem mötte han i 1500-talets London och varför spelade han bort så många bollar? Hur var drottning Kristinas engagemang för sport? Och när tog Mr. G tennisen åter till Sverige?

4. Kungligt sportande genom historien
Hur spelar man dust och bohord? Hur vass var Erik XIV som längdhoppare? Åkte verkligen Gustav Vasa skidor? Och hur gick det i OS?

Kungligt julfirande

Var firades julen egentligen? Vilka är de tidigaste beläggen för att en gran användes? Vem var det av drottningarna som först provade att åka skridskor i juldagarna?

3. Fredag 15 december släpptes podden om Gustaf V:s jul.

2. Fredag 8 december kom del 2 om Oskar IIs julfirande.

1. Först ut var julen hos Karl XV.

Foto: Ralf Turander

Lyssna på Slott och krona, en ny podd från Kungligaslotten.se. Podden är kostnadsfri och finns där poddar finns. Den kan även lyssnas på denna sida, se ljudfilen i texten.

Jingel: Josefinas Polonaise, av prinsessan Eugénie (1854). Framförd av hovorganist Mary Ljungquist Hén.

Kontakt: marknad@kungligaslotten.se

Kommande händelser

Drottningholms slott kan du upptäcka på egen hand i egen takt, men att att kombinera med en guidad visning ger besöket en extra upplevelse.

Biljetter

Drottningholms slott byggdes på uppdrag av en drottning och här har många kungligheter levt genom historien. På söndagar är en av de guid...

Biljetter
Visning av riksregalierna 20 apr – 5 maj

I källarvalven på Kungliga slottet förvaras rikets regalier. Här ses kronor för kungar, drottningar, prinsar och prinsessor – dyrbara kon...

Biljetter